aan het wiel van iemand


aan het wiel van iemand 1.0

(sport en recreatie; fietssport)

dicht bij het achterwiel van iemand, al dan niet met de bedoeling om minder luchtweerstand te ervaren of gebruik te maken van de aanzuigende kracht van de voorganger en daardoor krachten te sparen

Algemene voorbeelden


Escartin reed zondag de vierde en laatste etappe bijna vier uur lang in de leiderstrui aan het wiel van Indurain, die derde stond met zes seconden achterstand.

Meppeler Courant,

Dewit werd leider en kreeg Bervoets aan zijn wiel.

De Standaard,

Dat kwam mede doordat Mottets Russische ploeggenoot Vjatsjeslav Ekimov zich vastbeet aan zijn wiel.

NRC,

Hij keek tweemaal om, miste mij aan zijn wiel naar ik aanneem, en even later zag ik hoe hij het dan maar alleen deed: met een felle sprint won hij die premie.

43 Wielerverhalen, Tim Krabbé,

Wat had van der Horst bedoeld met die klap op zijn bil? Wilde hij de sprint voor mij aantrekken? Had hij last gehad van mijn actie in die bocht? Voor alle zekerheid nestelde ik me aan zijn wiel en ja hoor, een kleine kilometer voor de streep ging hij naar de kop en bleef daar met een hoog tempo doorrijden.

43 Wielerverhalen, Tim Krabbé,

Hij was een van de beste renners waar ik ooit mee te maken kreeg: als prof had hij dan wel geen grote successen behaald, maar hij kon er toch op bogen Merckx aan zijn wiel te hebben gehad en ooit in een koers een financieel voorstel van Van Looy te hebben ontvangen.

43 Wielerverhalen, Tim Krabbé,